28 augusti 2011

Fundering om jämställdhet på dagis

Det är skönt det där när var sak har sin plats. Så att man hittar. Kastrullerna ska så i kastrullskåpet, hammaren ska ligga i verktygslådan, dammsugaren ska stå i städskåpet, killarna ska leka i bilrummet och tjejerna i dockvrån.

Eller vänta nu. Hur blev det där, egentligen?

På sonens nya dagis finns det flera rum med tydlig uppdelning av vad som ska vara var. I ett av rummen finns bilar och bilbana, i ett annat finns storlego och klotsar och i ett tredje finns dockor, kökssaker och utklädningskläder. Det kan ju finnas en tanke med detta. Att respektive lekar kan ta plats och att det därför är enklast att separera dem. Att det blir brötigt när tjejerna leker med bilar över hela golvet och när killarna kör runt med dockvagnarna för att hinna till affären och prova nya kläder. Det kan ju bli krockar. Det kanske är det som är den bakomliggande tanken.

Så här ser det nog ut på många förskolor/dagis i det här landet. Dvs att man delat upp lekredskapen på det här sättet och som sagt, kanske inget fel i det. Däremot finns det nog, dessvärre, ett ganska könsstereotypt tänkande bakom eller kanske ingen tanke alls. Det kanske är just det. Att man inte tänkt. Att man dessutom av gammal vana visar den nya pojken direkt till bilrummet och att man andra dagen direkt styr in honom i legorummet.

Som medföljande pappa under inskolningen försökte jag visa en motvikt och styrde honom gång på gång till dockor, spis och leksaksmat. Och där trivdes han faktiskt bäst, även om han utomhus valde att i stort sett uteslutande gräva med grävskopa. Och nej. Det var inte duktigt av mig.

2 kommentarer:

 1. Ordning och reda, pengar på fredag ..
  Jag kan tycka att det finns något helt naturligt i att leksakerna separeras - inte utifrån någon konstlad könstillhörighet - utan mer efter beskaffenhet!
  Visserligen får jag leta efter hemmets durkslag och slevar i garaget när de är förlupna (bra redskap vid förkromning) men att lägga Lego för sig och dockor för sig är ok i min värld när det gäller uppsortering och leksaksstädning!
  Vad som inte är ok är att leksaksspisar ska vara rosa, bilar coolt klistermärksdekorerade och utklädningskläder höra hemma i "tjejhörnan".
  Ansvaret att påvisa olikheter hos människor ligger hos oss vuxna - inte i färgsammansättningen hos leksakerna eller i hur vi sorterar upp de!

  SvaraRadera
 2. Nej, visst är det helt ok att separera leksakerna. Var sak på sin plats. Det blir ju om inte annat så otroligt mycket enklare att städa då. Mina funderingar gäller egentligen mer på vilket sätt de separeras, dvs när "typiska killsaker" hålls tydligt separerade från "typiska tjejsaker" och hur barnen sedan (troligen omedvetet) i stor utsträckning styrs utifrån kön.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.