04 november 2011

Skyldig som ett ägg

Det är konstigt det där med hur man kan reagera i olika situationer. Eller kanske agera. Jag fick visa leg på bolaget jättelänge. Jag menar verkligen jättelänge. Eller kanske inte så jättelänge, men ändå ganska länge. Typ jättelänge. Vi släpper just det.

Nu har jag inte fått visa leg på väldigt många år, men den där konstiga känslan finns ändå kvar. Skuldkänslan. Varje gång. När jag kommer fram till kassan kommer en känsla av skuld över mig. Som om jag gör något förbjudet. Det är en väldigt skum känsla att stå där och känna sig skyldig, som om man inte fick köpa trots att man fått det i halva sitt liv.

I och för sig handlar jag ganska sällan på bolaget så det kanske är därför som känslan finns kvar. Eller så är det känslan som bidragit till att jag inte handlar så ofta. Hönan eller ägget. Ägget eller hönan. Det kan man fundera på riktigt länge. Typ jättelänge.

6 kommentarer:

 1. Märkligt! Jag var på bolaget idag. Köpte två flaskor vin, inte vino tinto, inte det dyraste heller. Men ett gott rött vin. jag var nytränad men oduschad, fräsch som få jag vet. Men jag fick ingen lunch och var tvungen att fixa en nödpresent till en fest imorgon.
  Nåväl. 38 år, röd som en jäkla tomte i synen står jag där. Och känner mig sliten. Efter oktotber. Och efter en dag utan rast på jobbet. Åt lunch vid datorn strax innan tre. En jättelång parentes. Ber om ursäkt. Men iaf. Då fick jag visa leg??

  SvaraRadera
 2. Vad säger man? Grattis? Utan att veta hur ung du egentligen ser ut så kan man ju undra vad de går på. Är det utseende eller är det var femte kund eller är det helt enkelt en liten makt-tripp de får den däringa kassapersonalen. (väntar mig nu en förnumstig kommentar från Systembolaget liksom det kommit från andra företag man omnämnt)

  ps. Älskar att få låååånga kommentarer med lååånga parenteser ;)

  SvaraRadera
 3. Jag får också en konstig känsla över mig när jag ska handla på systemet. Man blir liksom bedömd av kassapersonalen... Tycker inte att jag borde behöva visa leg längre. Är 31. När maken och jag var i sist fick jag visa, men inte han. Och bebisen i vagnen slapp hon med som tur var för hon hade inte klarat åldersgränsen. :)

  Var in med syrran förra veckan. Hon är 25. Då ville tanten ha leg av oss båda. Jag hade men syrran hade glömt sitt körkort i bilen. Hon fick gå ut och hämta det innan vi fick lov att gå hem med vinet jag redan betalat för. Man undrar vad som hänt om syrran inte haft med sig sitt leg. Hade de gjort ett återköp och skickat iväg oss? Hade jag då kunnat komma in 5 min senare ensam och handla igen? Eller en halvtimme senare? Eller hade jag behövt vänta på att tanten gick på fikarast? Eller hade jag behövt vänta till nästa dag? Frågorna är många...

  SvaraRadera
 4. Det där känns ju också märkligt. Att du som 31-åring inte skulle få köpa om din syrra inte kunde legitimera sig. Jag förstår tanken, men ändå inte. Om tanken var att du skulle köpa ut till henne - om hon nu varit för ung - så hade hon ju troligen inte gått med in. Eller?

  Min dotter är sex år och jag tror inte att någon skulle hindra mig från att köpa för att hon är för ung, om hon nu följer med mig. Men om tio år (om nu monopolet finns kvar så länge). Vad säger de då? Om hon nu skulle följa med när jag köper en flaska vin till mig och frugan. Det återstår väl att se.

  SvaraRadera
 5. jaha...
  Så det gamla fina "bolaget" existerar än idag.
  Minns "Spola kröken" tiden som igår.
  Trodde dom flyttat till Danmark o Tyskland och sedan förser oss godtrogna Svenskar via importörer med camouflagemålade skåpbilar som levererar godset på mörka parkeringsplatser mot kontanta svenska riksdaler.

  Som jag förståt tonåringarna här hemma så behövs inte legitimation hos skolans "lokala" alkoholgrossist... säger dom.
  Inte för att dom nyttjar grossistens tjänster... men dom har ju hört talas om honom... ju...

  SvaraRadera
 6. Ja, i det fallet är det kanske snarare försäljaren som bävar för att hamna i en situation där han/hon måste visa leg..

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.