01 november 2011

Små giriga djävlar och troll

Det är svårt att undvika det där med Halloween när man har barn i ett villasamhälle. Åt båda håll. Man tvingas stå där lite småskamsen i bakgrunden, precis bortom ljuset från den öppnade ytterdörren, och se på när ens barn tigger godis. Själv är man den enda som inte är utklädd och alltså den som är lättast att känna igen.
Man tvingas också se på när giriga ungar tömmer godisskålen i dörröppningen hemma, medan snålvattnet rinner ur mungiporna på dem som vampyrblod.
Stortjejen och hennes kompis hade klätt ut sig till häxor och knackade på hos en rad okända. 'Bus eller godis?' och så fylldes deras små väskor med diverse onyttigt. Och själv stod man där i bakgrunden och skrapade med foten.
Samtidigt gillar jag hela grejen. Inte den kommersiella biten, men den kan man ju till stor del undvika. Däremot gillar jag pumporna, barnens förväntan och tisslande och tasslande. Det ger lite avbrott från höstens värsta period av rusk och tristhet.
Fast när ungar som egentligen känns väl stora kommer och fullkomligt hämningslöst länsar godisskålen. Då får jag lust att släcka lamporna och låtsas som att ingen är hemma. Grinig gubbe som jag kan vara ;)
På fredag kan det vara dags igen. För de som inte gick igår.

6 kommentarer:

 1. Men du får inte ge dem tillfälle att länsa hela godisskålen! Ge dem en var eller hur många du anser rimligt. Godisarna bör därför ha papper.

  Maken är från Kanada och där går man endast till folk som har lampan vid ytterdörren tänd eller har dekorerat sin trapp eller i fönstren. Det betyder att barnen är välkomna. Övriga hus lämnar man i fred.

  Sverige har ju precis anammat den här "traditionen", så det känns lite vilda västern fortfarande, men förhoppningsvis blir det bättre vad det lider för jag rätt säker på att Halloween är här för att stanna.

  SvaraRadera
 2. Ja, precis som du är inne på är man ju lite rookie på det här området. Eller "lite".. man är ju fullkomligt novis. Men nu har jag i alla fall lärt mig läxan med skålen. Hoppas det i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Mina ungar + 2 kompisar var ute på egna halloweenäventyr (vi gick inte med dem, de är mellan 7 och 10) och besökte bl.a. grannarna mittemot. De hade inget godis hemma, utan frågade barnen om det var ok att de själva gick till närbelägna mataffären och handlade för en tjuga- vilket det naturligtvis var. Notan stannade pä 18:-, så de belevade barnen gick tillbaks med växeln till grannarna...

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Helt underbart!

  SvaraRadera
 5. Vi kör stor fest i hela kvarteret när det är Halloween. Förälder 1 stannar hemma och "blir skrämd" och förälder 2 går med mobben runt kvarteret och skräms. För att hinna runt före midnatt, sätter jag upp en tipspromenad på postlådorna där det ska skrämmas (6-10 stycken).
  På så vis är alla nöjda och ingen blir tagen på sängen. Sen har vi megaparty till långt in på småtimmarna!

  OM man skäms som förälder är det väl bara att klä ut sig också, så att ingen ser vem man är ;)

  SvaraRadera
 6. Låter som en grymt bra idé med festen. Påminn mig gärna nästa år - eftersom jag har minne som.. jag har inget minne helt enkelt.

  Klä ut sig också.. Ja. Eller inte. (Fy vad trist jag känner mig). Men kul att du hittade hit :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.