16 april 2011

Betala för Spotify - det var väl väntat, men synd

Lite sent ute, men upptäckte nyss hos Mymlan att gratisversionen av Spotify kraftigt ska begränsas och jag känner mig jättekluven. Efter att ha läst runt bland kommentarer till det inlägget och på Spotifys egna blogg och i nätupplagor av olika tidningar så verkar det som att åsikterna går rätt så mycket isär. Väldigt många tycker dock att det verkar väldigt bra, men majoriteten av dessa positiva är redan betalande.

Det man tänkt göra med gratisversionen är att den efter sex månader begränsas till tio timmar per månad och dessutom får man bara lyssna på varje låt högst fem gånger.

Själv är jag en sån där gratislyssnare. Och ganska rejält beroende, även om jag inte lyssnar vansinnigt mycket. Tror dock att de tio timmarna passeras ungefär den fjärde i varje månad och sedan.. Jag har länge varit lockad att betala för tjänsten för att slippa reklamen och jag blev glad när lågprisvarianten kom, den för 49 kronor i månaden. Dvs blev ännu mer lockad. Varför då? Privat har jag ingen smart-phone att köra premium på och på jobbmobilen får vi inte ha Spotify. Det är den ena anledningen. Den andra är att vi konstant har ganska ont om pengar. En situation vi själva satt oss i, men likväl. Då är ju ett billigare alternativ helt klart mer lockande.

Men som det ser ut nu kommer det nog inte att bli någon betalversion för oss, dessvärre, eftersom vi istället hela tiden jagar kostnader. Därför känns beskedet väldigt trist. Därmed inte sagt att jag är kritisk till att man tar betalt för tjänster. Jag förstår helt och fullt att folk vill tjäna pengar och är rätt överygad om att tanken från början var att förr eller senare ska användarna "tvingas" att betala. An offer you can´t refuse.. Ungefär så som man gör nu.

Jag tror inte heller att tjänsten kommer att fortsätta kosta 49/99 kronor på sikt. Det kommer säkert att fortsätta vara relativt billigt, men nog kommer priset att höjas om något år eller så. Men inte heller det är väl något att uppröras över. Det är ungefär som när folk blev upprörda över att Ingvar Kamprad blivit snuskigt rik på IKEA. Varför då? Gubben vill tjäna pengar på sitt företag, precis som man vill tjäna pengar på Spotify.

Men det är ändå synd. För det som är (ett kort tag till) så bra med Spotify är ju att alla kan använda det gratis. Och då menar jag alla de kategorier av människor som har tillgång till nätet. I kommentarerna läser man inlägg som "det är ju för fan bara två öl i månaden". Visst det stämmer. För många är det inte mer. För andra är det en av månadens middagar till barnen, eller två. Och för någon annan är det en summa som man omöjligt kan få sina föräldrar att betala för. Eller så kanske det är den där 50-lappen som gör skillnaden mellan att ha råd med busskort eller inte. Men det är klart, det är en fråga om att prioritera. Man måste ju inte lyssna och det finns ju alternativ.

Själv kommer jag sannolikt att prioritera Spotify när jag känner att jag har råd att göra det. Jag kanske saknar det så mycket så att jag redan före sommaren blir betalande. Men det är svårt att veta. Just idag känns det som att jag prioriterar att lägga de där 600 per år på ungarna. Men som sagt, man vet aldrig.

Läs mer: dn, svd1, 2, ab, exp

2 kommentarer:

  1. Mycket vettigt och nyanserat - och bra exempel på just att alla faktiskt inte har råd. Att alla faktiskt inte ens KAN prioritera. Det är tråkigt och synd, men that's life, tänker jag...

    SvaraRadera
  2. "Det är tråkigt och synd, men that's life, tänker jag..."
    Sammanfattar det hela ganska bra - jag håller med.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.