15 februari 2011

Jämställdhet till vardags - skurhinken

Det där med städning är ju ett kapitel för sig. Sammanfattningsvis ganska jämställt, men med olika smärttröskel. Det är oftast min fru som tar initiativ till städandet. Hon står inte ut när huset liksom svämmar över. Får svårare att fokusera på annat. Själv väljer jag gärna att hålla andan och blunda. Har väldigt lätt att tänka "imorgon" eller "en annan dag". Men om hon städar får jag väldigt dåligt samvete om jag inte gör det.

När vi städar så städar vi dessutom väldigt olika. Hon är ganska systematisk och då ser man snabbt resultat. Det är inte jag. Istället plockar och dammar jag lite här och var. Till synes planlöst. Då ser man inte resultat lika snabbt. Kan liksom inte bocka av någon lista med rum. Ett i taget.

Jag tror att just det handlar väldigt mycket om läggning, dvs det där med hur man städar. Men erkänner lite motvilligt att det där med initiativet till städning sannolikt är en genusgrej. I alla fall till stor del. Det kan ju vara ren lathet också.

4 kommentarer:

 1. Känner igen Maken i det du beskriver där...har lärt mig blunda, jag med.

  SvaraRadera
 2. I slutändan måste man bara fråga sig varför man blundar. Är det inte så viktigt eller orkar man inte..

  SvaraRadera
 3. Eftersom hemmet är min arbetsplats, har jag brutalt svårt för att se skit, prylar och elände som svämmar över, överallt.
  Pedant, nej inte riktigt!
  Men jag har det nog "renare" och framförallt oväntat upplockat, med tanke på antalet barn som befolkar huset, än "andra familjer".
  I alla fall är det en gängse reaktion hos folk som besöker oss!
  Periodvis låter jag det sjunka ihop något - men det blir inga långa stunder jag opererar loss disktrasan från pincettgreppet.
  :)
  Maken ser mer städning som ett projekt, typ alla stolar ska vändas upp-och-ner, kristallkronan ska fejas osv osv.
  Jag, jag städar jämt.
  Det är en livsstil!

  SvaraRadera
 4. Har man många barn som befolkar huset så kanske det är en nödvändighet att hålla ganska hårt i disktrasan. Misstänker att det kan rasa ganska fort annars. I alla fall om alla håller samma hastighet som vår lille.

  Det där med fejande av kristallkronor (om vi hade några).. Njaaeeeää. Inte min grej :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.