04 februari 2011

Min hyllning till lilla Lena som var så stor

När Per Oscarsson omkom i branden vid nyår tänkte jag på det att nu är det snart inte någon kvar av de där gamla skådespelarna man växte upp med. De där som alltid borde fortsätta finnas, men inte gör det i verkliga livet. Även om de alltid ska finnas där på duken. Och idag kom beskedet att även Lena Nyman lämnat oss och det är riktigt, riktigt synd. För hon var en av de härligaste skådisar vi haft. Otroligt variationsrik och fantastiskt bra. På det mesta hon gjorde.

Här skulle man kunna rada upp allt hon gjort genom åren, men varför göra det? Det går ju lätt att kolla på Wikipedia. Men vill man läsa lite OM Lena Nyman och inte bara om henne så kika lite hos SR P1, Svd, Svd:s intervju med Gösta Ekman, DN, eller varför inte en lyssna på en riktig skatt; när Bebbe intervjuar Lena i radio.

Min egen hyllning till en av de bästa är en spellista som ser ut så här:
Resan till Chyterae - Lena Nyman, Freddie Wadling
I sportaffären - Lena Nyman, Gösta Ekman
Ett bloss för moster Lillie - Lena Nyman
Kom igen Lena - Håkan Hellström

2 kommentarer:

  1. Jag håller med. Sorgligt att alla de äldre bra skådisarna går ur tiden en efter en. Lena Nyman, Per Oscarsson, Allan Edvall, Margaretha Krook, Martin Ljung, Monica Zetterlund... Humor kommer nog aldrig bli så bra som på 60-70 talet enligt mig och ändå är jag född på åttiotalet. Bland det bästa som gjorts är Picassos Äventyr, Morrhår och ärtor, Svea hund etc. Och så glömmer man ju aldrig Lena i Ronja Rövardotter heller förstås.

    SvaraRadera
  2. .. Beppe Wolgers, Ernst Günther... Jag vet att just de lämnade in för ganska länge sedan, men i alla fall. Och visst är det så att humorn var fantastiskt bra på 60-70-talen. Det är helt klart lätt att fastna vid Spotify eller youtube och leta klipp från då.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.