24 maj 2014

Nu ska jag raljera lite inför #EUvalet

Undrar hur många olika forskningsområden det finns egentligen och hur många inriktningar inom varje område. Oändligt. Ändå kan man ju undra över att inte fler forskar på att odla tomater i rymden. Det borde ju vara en av de inriktningar som känns som allra, allra viktigast för hela forskarkåren. För vad är väl forskning inriktat på exempelvis cancer eller klimatfrågor när man kan lösa de riktiga problemen - dvs hur alla stackars astronauter ska få tillgång till riktigt färska tomater.

Lyssnar på Vetenskapsradions senaste veckomagasin och där pratar man just om tomatodling i rymden. Man ska på fullaste allvar prova att odla tomater under samma tyngdkraftsförhållanden som på månen respektive Mars, bland annat för att man någon gång i framtiden planerar att skicka människor till Mars. Tänk om de stackarna var tvungna att åka utan tomater.

Men har vi ingen annan nytta av detta då? Jo, man berättar i programmet att en annan del av experimentet kan bli användbart på jorden när det gäller att rena vatten. På så sätt skulle systemet kunna användas i kris- eller katastrofområden, om de ändras lite. En av forskarna säger också att filtren som används vid odlingen skulle kunna användas till att rena vatten överallt där det är vattenbrist. På riktigt allvar tycker jag att det där med att kunna rena vatten låter superbra, men kan inte låta bli att lite försiktigt fundera på om man inte kunde satsa på det där med reningen utan att ta omvägen över Mars. Liksom satsa resurserna direkt på de lite mer akuta frågorna.

Planerna på rymdfärder till Mars där färska tomater är prio nummer ett får mig i alla fall helt osökt att tänka på den här gamla reklamfilmen. Inte för att det finns någon annan koppling än just framtiden, men ändå:Annars kan man ju rösta imorgon på något parti som faktiskt på riktigt bryr sig om vad som händer med klimatet och då kanske - om vi har väldig, väldigt tur - vår egen planet har en framtid där människan inte likt Noak MÅSTE fylla en ark eller ett rymdskepp och flytta till Mars. Det är ju i och för sig också bara en tanke. Men det förstås, då kanske man forskar fram tomatodling i rymden nästan helt i onödan. Vad jobbigt.

(dag 49)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.