26 maj 2014

Var tionde vill att vi ska vara motmänniskor

Det är så fruktansvärt svårt att ta in att nästan 10 procent av de som röstade i EU-valet valde att rösta på Sverigedemokraterna. Att var tionde person som gick till valurnorna la sin röst på ett parti som är högerextremt och söker samarbete med likasinnade i Europa. Det går inte att ta in. Att ett parti som skyller allt på invandringen lyckas locka så många röster går inte att ta in.

Mångkultur berikar. Att människor kommer hit och för med sig kunskap, erfarenheter och arbetskraft berikar. Vi klarar oss inte utan dem. Att vi har möjlighet att åka ut i världen och dela med oss av vår kunskap, erfarenhet och arbetskraft berikar också. Både oss själva och dem vi möter. Det handlar om att ge och få. Att lära. Att delta. Och vad man än tycker om invandring så måste man se att det handlar om människor. Medmänniskor och inte motmänniskor. Människor som söker sig någon annanstans i förhoppningen om ett bättre liv. Ofta i brist på alternativ. Människor som du och jag, men som bara råkade ha oturen att vara på fel plats vid fel tidpunkt. Det kunde varit du. Tänk på det en stund.

Vi har råd att vara medmänniskor.

Men valet visade alltså att var tionde väljare vill att vi ska vara motmänniskor. Vad är det som är svenskt och demokratiskt med det?

(dag 51)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.