28 mars 2011

Det viktigaste vill man inte värdera

Blir irriterad, men inte det minsta förvånad när jag läser på DN.se att en tredjedel av landets kommuner höjer lärarnas löner med minsta möjliga. Inte alls förvånande eftersom det ju är ganska länge som budskapet varit just det - vill du tjäna pengar ska du inte bli lärare.

Vad som heller inte är förvånande är att de kommuner med de bästa skolorna i genomsnitt har givit mer än avtalet i löneökning. Kan det finnas ett samband, tro?

Hoppas Jan Björklund tar sig en funderare och sedan riktar en ordentlig uppmaning till kommunerna att ta tag i det här med lärarlöner. Gör läraryrket till ett högstatusyrke så får vi bättre skolor, fler motiverade lärare och framförallt så får vi fler riktigt duktiga personer som faktiskt väljer lärarbanan för att de vågar se en framtid där. Jag vet att det finns väldigt många bra, motiverade och jäkligt kompetenta lärare i landets skolor, men det kan bli många fler.

När man väl är igång kan man ta och satsa på mindre klasser och mer övriga resurser, även om det just här är en annan fråga.

Det irriterar mig att man alltid ska snåla på de där viktiga områdena som exempelvis lärarlöner och sjuksköterskelöner. Det där grundläggande som vi alla är så fruktansvärt beroende av. Lärarna som lägger grunden för framtidens samhälle och sköterskorna som tar hand om oss alla när vi är i behov av vård.

Läs mer: dn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.