19 september 2011

Svamp kan ju få en att bli schizo..

Det där med svamp alltså som så många skriver om nu i hösttider. Fru Gårman till exempel. Och den feta damen som sjunger. Det är ju, för att överdriva endast lite, fantastiskt roligt att leta svamp ute i skogen. Och roligast är ju när man hittar mycket av de där sorterna som går att äta och inte bara går, utan dessutom anses vara goda. Lite mindre roligt är det att rensa svampen, men helt ok det med. Sedan kommer det där med ätandet och där tar det liksom stopp på det roliga. Ingen i vår familj gillar svamp. Ingen! Och med ingen menar jag i alla fall mig själv och frugan. Och därmed har liksom barnen diskvalificerats. Vet faktiskt inte vad de egentligen tycker om svamp, men de får väl kanske äta det i skolan och på dagis.

Problemet är bara att man inte kan hålla på och plocka en massa svamp som man sedan inte gör något med. Ge bort? Ja, visst. Men med tanke på hur svenska vi svenskar är så är det inte helt enkelt att ge bort svamp till någon man inte känner jättebra. Och ingen av de vi känner så där jättebra verkar vara så där jätteförtjust i svamp. Jag har testat att torka för att spara i en burk, men det slutar bara med att jag hittar dammiga små torra svampar i samma, nu dammiga, burk något eller några år senare. Då hade det varit bättre att slänga dem direkt..

Någon gång blev jag förbjuden att plocka mer. Det var frugan som satte stopp och det hade hon ju helt rätt i. Det blir ju lite synd om de som kommer efter. De som verkligen gillar svamp. (De kunde ju iofs vara ute lite tidigare.)

Därför ägnar jag mig mest åt "svampspotting" när jag kommer ut i skogen numer. Det är inte alls lika roligt kan jag säga. Det ger inte så mycket spontana kommentarer så som "Oj, vad du har hittat mycket svamp! Fantastiskt! Vad duktig du är! En fantastisk människa, helt enkelt!". Iofs har jag aldrig fått just såna kommentarer, men nu är det liksom svårare att ens drömma om dem. I alla fall kopplat till svamp.

Häromdagen såg jag i alla fall några små knubbiga kantareller. Om någon undrar. Och de plockades av en annan.

3 kommentarer:

 1. *frustar till här*
  Svamp är lika med kantareller i min värld - och kantareller gillar jag.
  Resten undviker jag!

  SvaraRadera
 2. Det roligaste är ju att leta, få på sig svampögonen. Till och med roligare än att plocka. Men det är roligt det med Mina har jag turen att få ge bort till farmor som inte kan plocka själv längre. De torkade kommer nog att hamn hos syster.

  Men herreguuu du har ju ordverifiering.... Bortbortbort! :)
  http://frugarman.blogspot.com/2011/09/den-dar-ordverifieringen.html

  SvaraRadera
 3. Ojdå! Trodde inte att jag hade det.. Skäms, skäms, skäms.. Men nu ska det vara borta hoppas jag.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.